Weet je wat de doelgroep is waar je nu het succesvolst bent en wat jouw USP's zijn ten opzichte van je concurrent? Klagen prospects over je prijs of groei je snel maar groeit je EBITDA veel trager? Heb je de juiste packaging en price metrics? Weet je echt waar je klanten behoeften aan hebben en zijn ze ook bereid hier meer voor te betalen? Wat zijn de wensen van je klanten van morgen en hoe zien die er uit? Weten klanten wel welke nieuwe features je voor ze gebouwd hebt of hebben ze juist last van de laatste release?
Dijns I&A heeft jarenlang ervaring in Product Management en kan helpen deze vragen te beantwoorden en complexe Go-to-Markets in goede banen te leiden, zowel in NL als internationaal. We kunnen helpen een gefundeerde product strategie te maken die gebaseerd is op gedegen concurrentie analyse, markt analyse en stakeholder feedback. Ook het verbeteren van het release proces, het introduceren van Agile werken (Scrum) en optimalisatie van backlog management kunnen we in ondersteunen.
Hetgeen alle organisaties met elkaar overeen komen is dat het eigenlijk altijd gaat over mensen en teams. Met bijna 15 jaar management ervaring in hiërarchisch en niet- hiërarchisch leiderschap kunnen we ondersteunen in het bouwen van sterke, diverse teams. Dijns I&A kan helpen met de selectie en vorming van Nederlandse en internationale teams. Ook het implementeren van Scrum of een Agile mindset behoort tot de mogelijkheden. Hiernaast kunnen we teams verder laten groeien door toepassing van bijvoorbeeld Belbin team rollen waarbij de teamleden duidelijkheid inzicht krijgen wat hun rol is in het team en waar iedereen zijn sterkte punten en valkuilen zitten. Door goed te luisteren, het geven van vertrouwen en zingeving kan een team verder groeien. Het ontwikkelen van zelf-corrigerende, efficiënte teams die zelfstandig werken en waarbij leden elkaar coachen is daarbij vaak de einddoelstelling.
‘People don't resist change. They resist being changed' is en bekende quite van Peter Senge. Dijns I&A neemt daarom medewerkers mee in de noodzaak tot verandering en laat het team zelf met input komen over de aanpak om tot de verandering te komen. Door aandacht te besteden aan het onderbouwen van de strategie wordt de noodzaak tot verandering duidelijker en wordt er motivatie gekweekt om te veranderen. Als teams dan ook zelf invloed hebben om hier te komen dan groeit het commitment van de teams om de resultaten te bereiken en worden de hordes en gevoelens in het bereiken van de resultaten sneller duidelijk.
Dijns A&I monitort veranderingstrajecten door middel van succes criteria die borgen dat het doel objectief in beeld blijft en dat het duidelijk is voor iedereen wat er bereikt moet worden. De stappen voor de verandering worden door een multidisciplinair project team geleid die ieder hun discipline vertegenwoordigen. Het team werkt samen op een Agile manier en functioneren als advocaten van de verandering voor de rest van de organisatie. Dit project team bewaakt ook de voortgang van de succes criteria zodat de status voor het management en de organisatie duidelijk is.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean et justo finibus, blandit eros nec, viverra magna. Mauris dignissim ex odio, quis dapibus purus molestie sed. Vivamus eget feugiat tortor, eu consectetur enim. Proin et arcu eu tellus vestibulum consequat. Sed placerat lacus vitae tellus pellentesque aliquam. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia curae; Sed vitae sodales lorem. Quisque dignissim, leo ut pretium consectetur, lacus lacus eleifend eros, in faucibus lorem libero a urna. Sed mi lectus, malesuada quis auctor ac, ullamcorper sit amet nisl.
Suspendisse aliquam ex eu mauris consequat posuere. Suspendisse elementum, elit vel rhoncus suscipit, ex diam cursus ipsum, in viverra est metus id diam. Mauris fermentum suscipit rhoncus. Nam ullamcorper erat at nisl tempor, non lobortis lectus fermentum. Suspendisse quis convallis massa. Nullam magna neque, cursus et egestas at, maximus sit amet ipsum. Duis ullamcorper est vel erat posuere, at dignissim metus imperdiet. Maecenas porttitor neque at tincidunt laoreet. Mauris viverra tristique orci, ut mollis risus placerat vel. Nullam vestibulum ornare purus vel aliquam. Sed efficitur est nec arcu aliquet placerat. Integer maximus justo a sodales pretium.
Mensen: Het motiveren van mensen door betrokkenheid, zinvolle doelen en aandacht voor talenten
Strategie: De onderbouwde stip op de horizon die mensen kan inspireren zich in te zetten
Analyse: Gestructureerde kwalitatief en kwantitatief onderzoek binnen en buiten de organisatie
Proces: De structuur die er voor zorgt dat communicatie en actie efficient en foutloos verloopt
Technologie: De gereeedschappen om processen te borgen en repitatief werk te elimineren.
Zo is een belangrijk ingredient het motiveren van mensen en ze meenemen in de weg naar voren. Dit doen we door niet alleen te focussen op taken maar het hogere doel uit te leggen en duidelijk te maken waarom iets gebeurd. De waarom vraag staat ook centraal in het strategie ingredient. Strategie bepaald waar je naartoe gaat en wat je wil bereiken maar soms nog belangrijker ook wat je niet doet. Strategie verzin je niet op een zolderkamer maar moet worden onderbouwd met feiten zoals de top van de piramide vertrouwd op de blokken onder zich. Die blokken worden gevormd door het volgende ingredient: Analyse. Door op de juiste manier te onderzoeken, luisteren en door te vragen breng je de realiteit in kaart. Ook hier is waarom een krachtig woord dat helpt om de vraag achter de vraag in kaart te brengen. Analyse helpt ook om processen in kaart te brengen. Processen zien we als een logische flow van A naar Z waarbij je het proces wil initiëren bij de bron en daarna zoveel mogelijk wil automatiseren waarbij je alleen de gatekeepers en verrijkers input wil laten geven. Voor de automatisering van processen heb je het laatste ingredient Technologie nodig. Technologie helpt om processen te faciliteren en efficiency te realiseren. Alles wat repetitief is zonder waarde toe te voegen moet je willen automatiseren. Ook hierbij geldt dat goede analyse onontbeerlijk is; je wil immers geen inefficiency automatiseren.