De laatste jaren was de trend dat bedrijven hun invoer steeds meer zelf gingen doen. Nu is sprake van een omgekeerde beweging, constateert Ron de Rooij, sales director bij Twinfield. "De boekhouding wordt weer gedaan door kantoren, alleen tegen lagere kosten. Dat betekent dat je als kantoor moet zorgen dat het inboeken zo makkelijk mogelijk is, met veel slimme koppelingen, waardoor je sneller kunt werken."
Ron de Rooij is begin november begonnen als salesdirector bij Wolters Kluwer Tax & Accounting Nederland, leverancier van onder andere Twinfield, Alure en Basecone. Zijn professionele achtergrond bestaat uit IT, financiële pakketten, veranderprojecten en sales. Hij geniet van zijn functie. "Het mooie van Wolters Kluwer is dat de adviseur, het accountants- en administratiekantoor, centraal staat. Dat is onze visie. Dat zie je terug in onze producten en diensten."
De strategie van Wolters Kluwer is er niet op gericht om rechtstreeks aan het mkb te verkopen. "Het kan wel, maar het is onze inzet om de accountant en het administratiekantoor in staat te stellen om op te schuiven in de keten. We willen hen maximaal ondersteunen bij de manier waarop zij hun klanten beter kunnen bedienen. Onze primaire drijfveer is om hen als adviseur te laten groeien." Dat doet Twinfield niet alleen met haar eigen product of producten vanuit Wolters Kluwer (zoals Basecone), maar ook met partnerproducten. Als voorbeeld noemt De Rooij de samenwerking met Workfield: "Met hun pakket kunnen accountants hun mkb-klanten een geïntegreerd systeem aanbieden met bijvoorbeeld projectadministratie, tijdregistratie en verkoop- en voorraadinformatie, gebaseerd op de Twinfield-boekhoudoplossing."
De Rooij werkt intensief samen met Head of Products John Dijns. Doel is een 360° overzicht van enerzijds de wensen uit de markt en anderzijds de technische mogelijkheden en innovaties om hierop in te spelen. "We willen samen met de accountant de beste software ontwikkelen," stelt Dijns. "Van een boekhouder wordt steeds meer gevraagd, bovenop de administratie. Hij kan hierdoor opschuiven richting advies over bijvoorbeeld bedrijfsvoering en liquiditeit. Daar proberen wij zelf of met partners software bij te leveren."
Bij de partnerships wordt verder gekeken dan het traditionele blikveld. Zo heeft Twinfield een samenwerking opgezet met een factoringbedrijf. Op die manier kan de adviseur kortetermijnfinanciering voor zijn klant regelen. "We streven naar operational excellence, zodat de accountant of boekhouder heel efficiënt de administratie kan voeren. En daarmee de energie en vrijheid kan creëren waardoor hij in de toekomst meer richting advies kan bewegen, als hij daarvoor kiest. Het belangrijkste is dat wij de IT en kennispartner willen zijn die dat mogelijk maakt."
In een wereld die in toenemende mate digitaal en verbonden is, met als voorbeeld de Belastingdienst met de voorin-gevulde IB-aangifte, wordt het lastiger voor kantoren om hun toegevoegde waarde te laten zien, verwacht Dijns. Twinfield helpt met het zo efficiënt mogelijk inrichten van de boekhoudstraat en het ondersteunen bij het geven van advies aan de cliënt. "We bieden de methodes en middelen om die efficiëntieslag te realiseren, maar ook voor de adviesfunctie door slimme rapportage en koppelingen naar pakketten van derden." Twinfield hanteert daarbij
een 'best of breed'-strategie. Naast de eigen producten zoekt Twinfield de samenwerking met derde partijen, zodat de adviseur efficiënt kan werken en daarbovenop advies kan geven. "We vinden het belangrijk om onze productportfolio uit te breiden en zo een scherpe propositie te bieden waarbij de klant de keuze heeft een eigen ideale productiestraat samen te stellen."
Als voorbeeld van de ontwikkelingen op dit gebied noemt Dijns de 'Financial health check' waaraan wordt gewerkt. Het uiteindelijke doel: "We willen de kwaliteit van de administratie waarborgen waar je niet continue mee bezig hoeft te zijn. Er gaan steeds meer gegevens automatisch de administratie in." De Rooij vult aan: "Er is nog een wereld te winnen. De boekhouding van maar 10% van de ondernemingen heeft een bankkoppeling. Dat betekent dat 90% nog een verouderde manier van werken kent. Daar is nog veel winst te behalen."
De accountmanagers van Twinfield hebben veelal een achtergrond in de accountancy, vertelt De Rooij. "Ze kunnen meedenken over de bedrijfsvoering. Het is niet zo dat we vinden dat we het beter weten, maar we zijn wel een serieuze gesprekspartner met verstand van zaken. We mikken in de eerste plaats op klanttevredenheid." Het samenspel tussen sales en productmanagement is afgestemd op deze werkwijze. "Mijn salesteam en ik zijn er verantwoordelijk voor om de individuele klant maatwerk te leveren. Als Head of Products is John gericht op de hele branche."
Dijns vermoedt dat over een aantal jaren het onderscheid zal draaien om de data. "Dat is waar het om gaat. Waar je rapportages op kunt maken. Daar willen wij dé partner in zijn voor de accountant en boekhouder." De Rooij vult aan: "Twinfield heeft de meest open boekhoudapplicatie in de markt. We zijn ingericht om te partneren. Met applicatiebouwers, maar ook met klanten die data koppelen aan hun eigen database. En altijd veilig; het bewaken van de data van onze klanten is voor ons de allerhoogste prioriteit."
"De informatiestromen, of het nu om een kilometeradministratie of de WKR gaat, moet samenkomen op één centrale plek. Zodat je een meerwaarde kunt creëren met de informatie," stelt Dijns. "Die gedachte willen we verder ontwikkelen en faciliteren. We willen de open-connectiviteitspartner blijven waar partijen graag bij aansluiten." Met voor het accountants- en boekhoudkantoor als belangrijk voordeel dat het pakket zijn oorsprong vindt in de boekhoudpraktijk, vult De Rooij aan. "Voor kantoren is het heel intuïtief om met ons pakket te werken."